Livsglädje är en rättighet.

Att känna social gemenskap är livsviktigt. Men ändå har många nära och kära som sitter ensamma. Som anhörig är kärleken stark men tiden knapp. Man kanske bor på annan ort och inte har möjlighet att besöka så ofta som man önskar. Eller så har man själv en vardag med många måsten som kan göra att samvetet får sig en törn. Ni kanske känner igen känslan? 

Att kunna ge sin förälder eller nära anhörig glädjen att träffa en person som finns där långsiktigt för den äldre kan betyda allt, både för dig och din närstående. Oavsett om han eller hon bor på ett äldreboende eller hemma, har hemtjänst eller klarar sig själv - så kan länken mellan en volontär och äldre vara nyckeln till livsglädje och trygghet vardagen. Det är allas rättighet. 

Frivilligt 

Att ha en kontaktperson via Seniorskap ska bygga på ömsesidig respekt. Vi tror att grunden för att bygga starka band är att det är frivilligt och kommer ur en medmänsklig och nyfiken drivkraft från varje volontär som agerar kontaktperson för en äldre person. 

Stödfunktion

Inga volontärer eller äldre lämnas utan stöd. Den äldre, anhörige eller volontär har kontinuerlig kontakt med oss på Seniorskap för att säkerställa att varje relation fungerar bra. Och är det något man behöver hjälp med, eller vill förändra så är vi den part som ser till att det händer. 

Matchning efter intressen

Har din anhörig nån speciellt intresse som den önskar ägna mer tid åt? Kanske är det fikastunden som saknas? I matchningen av volontär och äldre tar vi hänsyn till geografisk närhet och gemensamma intressen och förutsättningar.

Uppföljning och utvärdering

Varje år så utvärderar vi alla parters upplevelser. Med stöd i forskning så är det samlade resultatet ett nyckelmått på effekten på hälsa av att ha en stadigvarande social kontaktperson.