Vårt allas samhällsansvar

Alla samhällskalkyler pekar på att ett preventivt arbete mot ofrivillig ensamhet är en investering och minskar kostnaderna för hälsa och sjukvård på lång sikt. Det skapar också ett medmänsklig samhälle där vi oavsett fas i livet har en plats och ett värde som tas tillvara.

Gemensamt initiativ

Seniorskap bjuder in alla bolag som kollektiva initiativtagare och partners. Som del av Seniorskap är man med och skapar starkare gemenskap som kommer anställda, kunder och samhälle till gagn. Varje bolag bjuds in till att aktivt delta, det är alltså inte ett sponsorskap utan ett initiativ som varje medverkande bolag står bakom och är en fundamental kraft för dess tillkomst och resultat. Det är ett viktigt bidrag till vår gemensamma samhällsutveckling och goda levnadsvillkor. 
 Alla partners har möjlighet att beroende på egen verksamhet inkorporera Seniorskap som en del av sitt erbjudande, både till anställda och kunder. 

Inspiration

Var och en av oss har en inneboende kraft som när den är välriktad kan göra underverk. Seniorskap kan komma till just ert måndagsmöte och ge inspirationen för hur vi kan skapa sociala kontakter för ett inkluderande samhälle. 

seniorskap.se/företagsnamn

Som del av Seniorskap har ni möjlighet att i praktiken dela kunskap och engagemang. Varje bolag har en egen landningssida på seniorskap.se, använd den i era egna kanaler, så som webb, extern kommunikation och nästa års  hållbarhetsredovisning. 

Utbildning och GAP-analys

Kunskap, insikt och motivationen är nyckeln till att, utifrån varje verksamhets förutsättningar, skapa värde. Seniorskap kan vara med i er resa till att identifiera möjligheter och aktiviteter som bygger broar internt och externt.  

Seniorskaps kanaler

Självklart vill Seniorskap visa upp styrkan i att samverka. Ju fler vi är desto mer kan vi åstadkomma. I alla sammanhang möjligt kommer vi berätta om de bolag som bidrar till positiv samhällsutveckling och goda levnadsvillkor för äldre.

En inblick i CSRD - EUs nya direktiv för hållbarhetsrapportering

I en tid av omprövning och nya definitioner tar EU ett stort kliv med Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – en förändring som skriver om reglerna för hur företagens framgång mäts. Det ambitiösa initiativet CSRD utmanar den traditionella synen på företagsvärde genom att väva in hållbarhet och rättvisa som kärnelement i affärsmodellen.

Så låt oss fråga oss själva: Vad innebär egentligen framgång? Är det enbart positiva siffror i ett kvartalsrapport? CSRD talar om en annan vision – en vision där framgång även innebär att vi vårdar och värdesätter det ovärderliga: en ren miljö, rättvisa arbetsförhållanden och ett inkluderande samhälle.

Aktörer i olika delar av samhället behöver ta sig tid att skapa förståelse för vad EU:s regelverk kring social hållbarhet betyder för den egna verksamheten. Sverige ligger tillsammans med våra nordiska grannländer högt på rankinglistor över sociala åtaganden gentemot medborgarna. Samtidigt är vi långt ifrån det inkluderande samhället där allas värde tas tillvara. Genom att samarbeten över sektorsgränser där näringslivet, offentlig sektor och civilsamhället arbetar tillsammans för att lösa samhällsutmaningar på nya sätt kan vi tillsammans utforma en framtid där framgång är synonymt med välbefinnande för både planet och dess invånare. 

De bolag som lyckas bygga in social hållbarhet i sin strategi kommer kunna dra fördel av den samhällsnytta och de ekonomiska värden som kan utvinnas ur arbetet med grundläggande mänskliga rättig­heter och social påverkan. Ni kommer hitta resultatet i ert varumärke, hos era medarbetare, omvärld och inte minst ägare och kunder.

  • CSRD (Corporate Sustainability Reporting Standard) är ett EU-direktiv som innebär att i stort sett alla börsnoterade bolag och alla som definieras som stora bolag eller koncerner direkt kommer att omfattas av krav på årlig hållbarhetsrapportering. 

  • ESRS (European Sustainability Reporting Standards) är den standard som måste användas för att hållbarhetsrapporterna ska bli likvärdiga och jämförbara. Det innehåller också ett antal tematiska standarder vilka identifieras som relevanta att rapportera på, bland dessa finns ESRS S3 – Bolagens påverkan på samhällen.