Komplement till kommuners arbete i att bryta ofrivillig ensamhet

Alla människor behöver en stadigvarande social kontakt för att må bra. Idag erbjuds många sociala aktiviteter i form av mötesplatser, kortspel och musikstunder både i kommuners regi och via andra organisationer. Svårigheten är att det ofta sker i grupp, med nya/olika människor och på andra platser än hemmet. Det gör att många ensamma äldre hindras att delta. Det kan bero på flera faktorer; oro eller ovilja inför större sociala samlingar, funktionsnedsättningar som tex dålig hörsel eller svårighet att lämna hemmet på grund av sin boendesituation (tex. lägenhet utan hiss).

Alla kommuner har enligt SoL skyldighet att möta den äldre i deras behov av social gemenskap. De allra flesta gör ett fantastisk jobb, men ibland är det svårt att med egna medel nå de allra mest utsatta. 

Seniorskap har utvecklat en metod för att identifiera och möta äldre som upplever ofrivillig ensamhet. Som kommun kan Seniorskaps plattform vara ett bra komplement till andra aktiviteter och insatser som redan erbjuds, men som ändå inte når allas rätt till gemenskap.

 

Kunskapsinjektion

Bjud in anställda tillika medborgare för workshop och samtal om ensamhet, dess följeffekter och möjligheter att som organisation och medmänniska hjälpa till att bryta isolering och ensamhet. 

Kartläggning

Kartläggning av kommunens behov av insatser. Vad finns det för stöd idag och var finns utrymme att göra mer. 

Anpassa

Anpassa insatser och tillgängliggör plattformen genom kommunikationsinsatser för kommunens invånare. 

Effektmätning

Från identifikation, insatser, output och utvärdering.