Bakgrunden till Seniorskaps bildande

Som för många ideér och organisationer har de fötts ur egna erfarenheter. Likaså för Seniorskap. Jag heter Camilla och grundade Seniorskap efter att själv upplevt ett tillkortakommande från samhället att möta äldres sociala behov när min mormor Ingrid levde. Ingrid var vid god hälsa långt upp i åren men upplevde en ofrivillig ensamhet som tärde på hennes livsglädje. Som anhörig var jag hennes främsta sociala kontakt och jag vet hur mycket mina besök betydde för henne. Men med ett hektiskt liv kände jag mig alltid otillräcklig. Jag hade önskat att det fanns fler möjligheter och stöd till att hitta en kontaktperson till mormor i vardagen. En som regelbundet hörde av sig och träffade henne på lika villkor. En vänskap som bygger på gemensam respekt och omtanke och som är helt frivillig.  

Efter att mormor gick bort 2018 bestämde jag mig för att själv anmäla mig som volontär för att hjälpa äldre ur ofrivillig ensamhet. Det jag förstod efter mycket sökande var att det fanns mängder med mötesplatser och aktiviteter, allt ifrån sittgympa till bridge, fikaträffar och stödlinjer. Men väldigt få organisationer kunde på ett professionellt, systematiskt och kvalitetssäkrat sätt erbjuda matchning av volontärer och äldre, och viktigast av allt, med fokus på att bygga varaktiga och personliga relationer utifrån den äldres behov och trygghetszon.

Studier visar att det viktigaste för att känna trygghet och livsglädje är nära relationer. Någon man kan lita på och anförtro sig åt. Utifrån det formade jag en hypotes som delvis var inspirerad av mitt tidigare arbete som god man, alltså att man långsiktigt sörjer för en person specifika behov. Hypotesen kallade jag för "social god man" som jag sen presenterade och fick feedback på från äldre, anhöriga till äldre, sakkunniga, omsorgspersonal och personer med lång erfarenhet av att jobba med målgruppen äldre. Hypotesen bekräftades, det var inte enbart spridda aktiviter i grupp som behövdes. Det som saknades var just en personlig och långvarig kontaktperson som med  regelbundenhet höll kontakt med den äldre. En person som man kunde träffa och samtala med, där båda finner glädje i utbytet.

Det blev starten på Seniorskap. 

Forskning och referensgrupp

Det har gjorts kartläggningar av både myndigheter och andra institut på området ensamhet. Det har forskats på förekomst och dess orsaker. Det har identifierats problemområden och målbilder men ändå kvarstår utmaningen med att bryta isolering och få alla att känna social gemenskap.

Seniorkraft vill radikalt minska ofrivillig ensamhet bland äldre med utgångspunkt i allas unika förutsättningar. Vi gör det genom att med en professionell organisation som arbetar systematisk, långsiktigt, kvalitetssäkert, proaktivt uppsökande av målgrupp och med dokumenterad uppföljning och utvärdering. Till vår hjälp har vi stöd av vår referensgrupp som alla bidrar med värdefulla insikter och kompetens. 

Marie-Louise Söderberg

Sakkunnig ensamhetsfrågor, SPF. 

"Alla samhällsaktörer har ansvar för att motverka ofrivillig ensamhet genom att bidra med samverkan, mötesplatser, aktiviteter, gemenskap, uppsökande verksamhet och kontakt. Äldre själva efterlyser inte fler aktiviteter utan relationer. Därför stödjer jag det utmärkta initiativet Seniorskap!"

Maria Carlander 

Medgrundare, Generation Marianne

"Jag vill bidra till att skapa ett mer socialt hållbart samhälle där olika generationer möts och lär av varandra. Seniorskap är en plattform som även kan bidra till att fler individer känner sig sedda och hörda."

Catharina Borgenstjerna

Innovationsledare, Ambea

"Jag har valt att engagera mig i en plattform mot ofrivillig ensamhet bland seniorer för att jag tror på kraften i mänskliga möten och gemenskap, och för att ingen människa ska behöva känna sig ensam. Tillsammans kan vi göra skillnad.”


Marie Björkman

Säljchef, Attendo

"Med 20 års erfarenhet av att arbeta inom socialt arbete ser jag behovet av att samhälle, företag och frivilliga krafterna krokar arm för att klara framtidens utmaningar kring vår åldrande befolkning. Jag tror att många vill göra mer men kanske inte fullt ut vet hur. Seniorskap vet hur, och därför stödjer vi på Attendo deras arbete."


Vår vision

Radikalt minska ofrivillig ensamhet bland äldre.

Vår mission

Genom ideella organisationen Seniorskap synliggöra effekterna av ensamhet, uppmuntra civilsamhället att bidra till att skapa gemenskap och framförallt tillvarata våra seniorers erfarenheter och värde för vårt samhälles gagn.

Styrning

Seniorskap står på en stabil grund med en tydlig förankring i de styrande värderingarna trygghet, kvalitet och långsiktighet. Organisationen drivs professionellt med verksamhetsansvarig, aktivt uppsökande arbete och med kontinuerlig uppföljning, utvärdering och utfallsredovisning. Organisationens huvudsakliga uppgift med matchning av äldre och stadigvarande kontaktpersoner ska alltid vara gratis och inte kräva någon behovsprövning. Policy, rutiner samt aktiviteter i det dagliga arbetet redovisas löpande och offentligt.

Vill du att vi återkommer till dig?

Fyll i nedan formulär så mailar eller ringer vi dig så snart möjligt. 
Namn E-post Telefon Meddelande
Äldre som upplever ensamhet
Anhörig
Vill bli kontaktperson/volontär
Annan
Jag accepterar reglerna och villkoren och integritetspolicyn Skicka in

Hör av dig till oss!

Är du senior och saknar en social kontakt? Eller vill du engagera dig som kontaktperson? Är du anhörig med närstående du skulle vilja stötta i att känna mer gemenskap? Hör av er till oss så kanske vi kan vara länken som saknas.  

0709581108

hej@seniorskap.se